Evlat edinme, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 305 vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Eski düzenlemelerden farklı olarak, Türk Medeni Kanunu’nun ilgili düzenlemeleri gereğince evlat edinme, yalnızca dava yoluyla ve kesinleşmiş mahkeme kararı ile mümkün olabilmektedir.
Evlat Edinme Şartları
Daha önce de belirttiğimiz gibi, evlat edinme ancak ve ancak mahkeme kararıyla ve dava yoluyla mümkündür. Bu kapsamda yetkili ve görevli mahkemede dava açmadan önce bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bazı şartların dava sırasında var olması aranırken, bazı şartlar ise görülen davanın hüküm aşamasına kadar tamamlanabilmektedir. Bu şartlar başlıca şu şekildedir.
- Evlat edinen, evlat edinilenden en az 18 yaş büyük olmalıdır.
- Eşlerin birlikte evlat edinme yoluna başvurabilmeleri için evliliklerinin en az beş yıldır devam ediyor olması gerekir. Ancak eşlerin otuz yaşını tamamlamış olmaları halinde beş yıldır evli olma koşulu aranmaz.
- Evlilikleri en az iki yıl sürmüş olması kaydı ile eşlerden biri, diğer eşin çocuğunu evlat edinebilir.
- Eşlerden biri, otuz yaşını bitirmiş olması şartı ile birlikte evlat edinilmesinin mümkün olmadığını ispatlaması halinde tek başına da evlat edinebilir. Fakat bunun için kanunda belirtilen seçimlik şartlar vardır. Bunlar; diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun olması veya iki yıldır kayıp olması veyahut nerede olduğunun diğer eş tarafından bilinmemesi ya da iki yıldan fazla olmak üzere eşlerin birbirinden ayrı yaşıyor olmaları. Bu hususların herhangi birinin varlığı durumunda eşlerden biri tek başına başvuru hakkına sahip olur.
- Otuz yaşını doldurmuş olan evli olmayan kişi, diğer koşulları da sağlaması halinde tek başına evlat edinebilir.
YORUM YAP