Vesayet altına alınma, kişinin ya da ilgililerin isteği üzerine veya mahkeme kararıyla gerçekleşir. Bu durum vesayet işlerinin kamu düzeniyle ilgili olması özelliğini değiştirmez. Kişilerin talebi üzerine vasi atanması vesayet davası ile yapılır. Vasi tayini dilekçesi ve davanın işleyişine dair birçok detay Eksen Hukuk’ta!
Vesayet ve Vasi Tayini (Atanması) Nedir?
Talep üzerine vasi tayini kişinin menfaati göz önüne alınarak yapılır. Özgürlüğü bağlayıcı ceza nedeniyle vasi atanması ise resmi makamlar tarafından yerine getirilir.
Kural her küçüğün, anne ve babasının ya da en azından bunlardan birinin velayeti altında olmasıdır. Fakat bazı durumlarda (örneğin ebeveynlerin kısıtlanması ya da hapis cezası alması gibi) küçükler açısından velayet altında olmama gibi bir durum ortaya çıkabilir. Bu durumda küçüğün menfaatinin de gerektirmesi şartıyla vasi tayini gündeme gelir.
Türk Medeni Kanunu’na göre erginlik on sekiz yaşın doldurulmasıyla, evlenmeyle veya on beş yaşını dolduran küçüğün, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemeden ergin kılınmayı talep etmesi ile başlar. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı, savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim, özgürlüğü bağlayıcı ceza ve kişinin talebi erginlerde kısıtlanmayı gerektiren nedenlerdir.
Vesayet altına alınmanın yani kısıtlanmanın bazı sonuçları vardır. Buna göre kısıtlanan kişiye bir vasi tayin edilir. Vasi, kısıtlının özellikle malvarlığının korunmasını gerektiren durumlarda gerekli tedbirleri alır. Tüm bu işlemler kısıtlanan kişinin menfaatleri düşünülerek yapılır. Ayrıca karar, kesinleştikten sonra mahkeme tarafından tapu, seçim ve seçim müdürlüklerine gönderilerek kısıtlılık halinin gereğinin yapılması sağlanır.
YORUM YAP